Pielęgnowanie dawnej tradycji
Cenną lekcją historii i tradycji były zorganizowane w Toczyskach Czortkach dożynki Polskiego Związku Zawodowego Rolników nad organizacją których czuwali Państwo Celina i Wojciech Krasnodębscy.
Wydarzenie rozpoczęła 4 września br. Msza św. polowa sprawowana przez ks. kan. Józefa Poskrobko, proboszcza par. Trójcy Przenajświętszej i Świętej Anny w Prostyni i dziekana łochowskiego. Kapelan Polskiego Związku Zawodowego Rolników a zarazem jeden z inicjatorów uroczystości zauważył, że święto dziękczynienia za plony stwarza okazję do podziękowania rolnikom za całoroczną pracę w pocie czoła oraz wielki wysyłek, aby ziemia zrodziła i ziarno zostało zebrane. Nikt nie wie lepiej od rolników, jak bardzo praca na roli prawdziwie uczy pokory, szacunku, wiary i miłości. Jak podkreślił kapłan, na nic się zdadzą wszelkie wysiłki bez bożego błogosławieństwa i ufnej modlitwy. Na zakończenie kapelan PZZR poświęcił chleb, którym podzieli się Starostowie Dożynek Państwo Celina i Wojciech Krasnodębscy z pozostałymi uczestnikami Eucharystii. Państwo Anna i Szymon Kiersnowscy upiekli tradycyjny bochenek chleba, który stanowi podstawę ludzkiej egzystencji.
Drugim punktem dożynek był pokaz koszenia snopowiązałką, zestawianie snopków, zwożenie ich wozem i młócenie pszenicy. Następnie odbyły się wykopki. W pracy aktywnie uczestniczyli zgromadzeni Goście jak i Gospodarze. Dużym zainteresowaniem cieszyły się tradycyjne sprzęty ze zbiorów Państwa Krasnodębskich jak również atrakcje przygotowane dla najmłodszych. Zgodnie z tradycją po pracy wszyscy udali się na poczęstunek. Przy smacznych posiłkach ludzie wspominali jak wyglądała praca za dawnych lat oraz jak wiele wymagała wysiłku i pomocy ze strony rodziny i sąsiadów. O sielankowy nastrój zadbała „Kapela Wuja Krzycha”.
Wieś nadal jest ostoją wartości, tradycji i patriotyzmu. To także nasza mała Ojczyzna, to spiżarnia całego państwa, to jego żywnościowe bezpieczeństwo, to kuźnia patriotycznych postaw, które jesteśmy wszyscy zobowiązani pielęgnować na wzór Państwa Krasnodębskich. Ideą zorganizowanych dożynek było pokazanie jak kiedyś wyglądały żniwa, które tak bardzo łączyły pokolenia. Wydarzenie było także okazją do popularyzacji dawnej obrzędowości regionu.
Tekst: Monika Kanabrodzka
Zdjęcia: Ewa Krasnodębska